Μετά από την αναστάτωση που προέκυψε με την κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου στην ΤΚ Νέσσωνα από εταιρεία αγνώστων στοιχείων, θέμα που πρώτοι ανέδειξαν ο Νίκος Πουτσιάκας και οι Οικολόγοι Πράσινοι και στο οποίο τοποθετήθηκαν με ανακοινώσεις οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Τεμπών (οι ανακοινώσεις τους στο τέλος της ανάρτησης) καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της δημοτικής Αρχής του δήμου Τεμπών, σήμερα η εφημερίδα Larissanet.gr και ο δημοσιογράφος της, Γιάννης Ανδρεάκης αποκαλύπτει την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ για τη δημιουργία δύο αιολικών σταθμών στον Κίσσαβο στα διοικητικά όρια των δήμων Αγιά και Τεμπών.

Γράφει ο Γιάννης Ανδρεάκης :

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφηκαν μέσα στην εβδομάδα από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), καθώς εκδόθηκαν δύο Βεβαιώσεις Παραγωγού που αφορούν αιολικούς σταθμούς παραγωγής σε περιοχές του Κισσάβου.
Η πρώτη Βεβαίωση Παραγωγού ΡΑΕ (Υπ’ Αρίθμ. 0058/2021) έχει να κάνει με αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 48 MW στη θέση Καλλιθέα – Πλάκα Τρανή – Μικρή Πλάκα – Φωτεινή – Πατούσα – Μαγούλα – Μάσκα, των Δημοτικών Ενοτήτων Λακέρειας – Νέσσωνος, των Δήμων Αγιάς – Τεμπών (Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας) της εταιρείας με την επωνυμία «ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΠΛΑΚΑ ΤΡΑΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και δ.τ. «ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΠΛΑΚΑ ΤΡΑΝΗ Μ.Α.Ε.».
Σύμφωνα με τη Βεβαίωση Παραγωγού, την οποία υπέγραψε στις 5 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 8 Φεβρουαρίου, στην παραπάνω περιοχή μπορεί να εγκατασταθεί αριθμός ανεμογεννητριών 9/7, ενώ η διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης είναι για 25 έτη (έως 07/10/2035).
Η δεύτερη Βεβαίωση Παραγωγού ΡΑΕ (Υπ. Αρίθμ. 0062/2021) έχει να κάνει με αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6 MW στη θέση Γιδοβοσκή – Δροσερή Ράχη, της Δημοτικής Ενότητας Λακέρειας, του Δήμου Αγιάς (Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας), της εταιρείας με την επωνυμία «ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΔΡΟΣΕΡΗ ΡΑΧΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και δ.τ. «ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΔΡΟΣΕΡΗ ΡΑΧΗ Μ.Α.Ε.».
Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη Βεβαίωση Παραγωγού, η οποία επίσης υπεγράφη στις 5 Φεβρουαρίου από τον πρόεδρο της ΡΑΕ και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 8 Φεβρουαρίου, στην παραπάνω περιοχή μπορούν να εγκατασταθούν 3 ανεμογεννήτριες με τη διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης να είναι για 25 έτη (έως 15/3/2037).

Οι ανακοινώσεις για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Γκιντίκι :

Σε ανακοίνωση της Π.Κ. Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:
«Από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, οπότε και αναδείξαμε το θέμα, και παρά την κινητοποίηση των πολιτών και την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, πέρασε ήδη μια βδομάδα ουσιαστικής απραξίας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται, με προφανή σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων.
Είχαμε εξ αρχής ζητήσει από την Δημοτική Αρχή να προβεί στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ΤΩΡΑ! Να ζητήσει να διακοπούν, αμέσως οι εργασίες, καθώς δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας του εργοταξίου.
Αν δεν το πράξει έστω και τώρα, θα έχει συμπράξει, με τις παραλήψεις της, στην ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού-πολιτισμικού εγκλήματος, απέναντι ακριβώς, και σε πολύ μικρή απόσταση, από την ιστορική εξορυκτική περιοχή του ξακουστού πράσινου λίθου στο Γκιντίκι».

Σχετικά με την κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου στην ΤΚ Νέσσωνα η παράταξη «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» επισημαίνει τα εξής:
«Εδώ και μέρες στην Τοπική Κοινότητα Νέσσωνος ,στην περιοχή «Γκιντίκι» του Δ Τεμπών, πραγματοποιείται η κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου αγνώστου δυναμικότητας, από κατασκευάστρια εταιρία αγνώστου ταυτότητας-σύμφωνα με τα λεγόμενα-της Δημοτικής Αρχής, χωρίς την συναίνεση του ΔΣ του Δ Τεμπών και χωρίς η εταιρία να κάνει τον «κόπο» να ενημερώσει τον δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή για τις προαποφασισμένες προθέσεις κατασκευής ενός έργου στα διοικητικά όρια του Δ.Τεμπών.
Από την πρώτη στιγμή υποβλήθηκε σχετικό ερώτημα από την συνάδελφο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ προς την Δημοτική Αρχή, η οποία δήλωσε άγνοια για την έναρξη των εργασιών.
Υποστηρίζουμε ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται σε ΔΗΜΟΤΙΚΗ έκταση και γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε ομόφωνα από τούς επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του ΔΣ, η προσφυγή στη δικαιοσύνη με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Για την ιστορία του θέματος ενημερώνουμε ότι η συγκεκριμένη έκταση με πρωτόδικη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2009, παραχωρήθηκε στον πρώην Δ. Νέσσωνα όπου καθολικός διάδοχος είναι ο Δ. Τεμπών.
Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης στις 16/9/2010 κοινοποιώντας στον πρώην Δ.Νέσσωνα στις 4 Οκτωβρίου του 2010 την πρόθεση υποβολής έφεσης. Μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές των νέων καλλικρατικών Δήμων τον Νοέμβριο του 2010 ,στην νέα Δημοτική Αρχή που προέκυψε και ανέλαβε ουδέποτε κοινοποιήθηκε η έλαβε γνώση της έφεσης του Ελληνικού Δημοσίου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παραστεί στη δικάσιμο τις 23 Μαρτίου του 2012 η νέα Δημοτική Αρχή και να δικαστεί η υπόθεση ερήμην και η εν λόγω έκταση να περάσει στο ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμη ουδέποτε κοινοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου προς το Δ.Τεμπών με αποτέλεσμα να απολέσει το δικαίωμα αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου.
Τον Φεβρουάριο του 2020 η Δημοτική Αρχή που προέκυψε, ανέθεσε σε νομικό να ασκήσει ένσταση ερημοδικίας και το δικαστήριο ορίστηκε στις 6 Μαρτίου του 2020.
Εκεί σύμφωνα με την ενημέρωση του δικηγόρου του Δήμου, τo Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε αναβολή και η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 12 Μαρτίου του 2021.
Επειδή υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που πιστοποιούν ,ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει σε Τοπική Κοινότητα του Δ.Τεμπών αποφασίστηκε η προσφυγή και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και με το σύνολο των Δημοτών να αποτρέψουμε την κατασκευή ενός ακόμη Φ/Β σε δημοτική έκταση που εξαιτίας της χαμηλής δυναμικότητας δεν χρειάστηκε η έγκριση περιβαλλοντικών ορών.
Ακόμη ισχυρίζεται πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την κατασκευάστρια εταιρία.
Είναι όμως απορίας άξιο, που δεν αντιλήφθηκε την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος στην συγκεκριμένη περιοχή, από την στιγμή που η άδεια οικοδομικών εργασιών εκδόθηκε από το Δ. Λαρισαίων που ως γνωστόν υποστηρίζει το αρμόδιο τμήμα αδειών του Δ Τεμπών.
Για λόγους ιστορικούς, περιβαλλοντικούς, αισθητικής απέναντι στο βουνό του «Πράσινου λίθου» με τεράστια συμβολή στην ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται αφενός για την διακοπή των εργασιών και αφετέρου την διεκδίκηση και δίκαιη επαναφορά της έκτασης στο Δ. Τεμπών.
Παρεμπιπτόντως η έκταση έχει συμπεριληφθεί στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, δηλώνεται ανελλιπώς από το 2011 στο Ε9,ενώ έχει δηλωθεί στους πίνακες τού Κτηματολογίου το 2017 χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ένσταση.
Κλείνοντας τονίζουμε ότι η παράταξη μας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια επαναφοράς της δημοτικής έκτασης στο Δ. Τεμπών και αλληλέγγυα των δίκαιων διεκδικήσεων των τοπικών κοινωνιών».

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών, αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά στο «Γκιντίκι» επισημαίνονται:
«Στην επίμαχη περιοχή «Γκιντίκι» του Δήμου Τεμπών, βρέθηκαν ξανά σήμερα το πρωί (11/2/21) ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Τσιαπλές και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών και δημοτική σύμβουλος Μαρία Κωστή, διαπιστώνοντας ότι με γρήγορες διαδικασίες προχωρούν τα έργα ιδιωτικής εταιρείας, για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε δημοτική έκταση, που χαρακτηρίστηκε εδώ και μερικά χρόνια ως δασική, χωρίς να την εμποδίζει καμία αρμόδια αρχή.
Στις 9/2/2021, μετά από ερώτηση-πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών, την οποία υιοθέτησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή κατέθεσε, ενώ δεν είχε σκοπό να το κάνει, ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα εκδικαστούν την Παρασκευή 12/2/21.’
Έκτοτε όμως η στάση της δημοτικής αρχής Τεμπών, δεν φαίνεται να συνάδει με την ομόφωνη απόφαση και των τριών παρατάξεων του δήμου.
Πρώτον γιατί δεν φρόντισε, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, να ζητήσει από την εταιρεία την διακοπή των έργων.
Δεύτερον γιατί «λάμπει» δια της απουσία της από κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας και τρίτον και κυριότερο γιατί «απέκρυψε» ότι, στις 15 Ιανουαρίου 2021, της επιδόθηκε αντίγραφο της έναρξης εργασιών της εταιρείας, όπως σήμερα πληροφορηθήκαμε.
Ρωτάμε δημοσίως και χωρίς περιστροφές τον δήμαρχο Γιώργο Μανώλη: Είναι αλήθεια κύριε Δήμαρχε ότι επιδόθηκε στον δήμο και ταυτόχρονα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής αντίγραφο της έναρξης εργασιών της εταιρείας;
Αν τα όσα μας έχουν δηλωθεί, από εκπρόσωπο της εταιρείας, ισχύουν, τότε γιατί στην ερώτησή μας στις 29/1/2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών, αν γνωρίζετε ότι εξελίσσονται έργα στην περιοχή απαντήσατε: ΟΧΙ;
Γιατί συνεχίζετε να επικαλείσθε άγνοια στις δημόσιες τοποθετήσεις σας;
Γιατί συνεχίζετε προκλητικά να «κάνετε τα στραβά μάτια», με την «επιστράτευση» και των υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου, στη συνέχιση των εργασιών εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών από ιδιωτική εταιρεία στην περιοχή;
Εύλογα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι η σιωπή σας είναι συνειδητή υποστήριξη στην υλοποίηση και αυτής της ιδιωτικής επένδυσης φωτοβολταϊκών στο «Γκιντίκι», όπως έχετε συμφωνήσει και για την εγκατάσταση και άλλων ιδιωτικών φωτοβολταϊκών στο γειτονικό Καλοχώρι, εφαρμόζοντας στην πράξη την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων (Ν.Δ.,ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,ΠΑ.ΣΟ.Κ.), για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, προκειμένου να κερδίσουν ορισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε βάρος του λαϊκού καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα, για να αποδοθεί η περιοχή ξανά στον Δήμο Τεμπών, χωρίς φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, γιατί είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει να παραμείνει κτήμα των κατοίκων της περιοχής, που είναι αγρότες και πολύ ανησυχούν για το μέλλον των καλλιεργειών τους και το μέλλον τους, αλλά και για το περιβάλλον.
Επίσης δηλώνει ότι θα εντείνει τον αγώνα, για πλήρη καταγραφή και διασφάλιση της συνολικής περιουσίας του δήμου, που μέχρι την στιγμή που το φέραμε σαν θέμα σε ΔΣ του δήμου, υπήρχε πλήρης άγνοια του θέματος, τόσο από την σημερινή δημοτική αρχή όσο και από τους προκατόχους, σε βάθος πολλών ετών.
Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με την επάνδρωση όλων των εμπλεκομένων στο θέμα υπηρεσιών, με μόνιμο προσωπικό, που θα ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα της αναζήτησης, καταγραφής αλλά και κατοχύρωσης της δημοτικής περιουσίας, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, τεράστιας οικονομικής και ηθικής σημασίας.
Εμείς θα παρακολουθούμε κάθε ενέργεια της δημοτικής αρχής, ώστε να ενημερώνουμε τους συνδημότες μας, τους οποίους καλούμε να αντιδράσουν οργανωμένα, υπερασπίζοντας την δημοτική περιουσία και το περιβάλλον, διεκδικώντας η ενέργεια να μην είναι στα χέρια των επιχειρηματιών, αλλά δημόσιο, φθηνό κοινωνικό αγαθό για όλους».