Διάβαζα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προχθές 21/11/20, ότι υπογράφτηκε από το δήμο Ελασσόνας η σύμβαση για την ανάδειξη ιστορικών λιθόκτιστων γεφυριών του Δήμου της περιοχής. Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών έχει τίτλο «Υποστηρικτικές εργασίες καταγραφής, αξιολόγησης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου – ανάδειξη ιστορικών λιθόκτιστων γεφυριών».
Είναι γεγονός ότι και στην περιοχή του δήμου Τεμπών υπάρχουν πάρα πολλά πέτρινα γεφύρια τα οποία σιγά-σιγά καταστρέφονται ή εξαφανίζονται κάτω από το τσιμέντο και την άσφαλτο, όπως έγινε τελευταία στο νέο δρόμο Γόννων-Ροδιάς. (βλέπε σχετική ανάρτηση στο Blog).

Μέσα στα πολλά λιθόκτιστα γεφύρια της περιοχής είναι και το πετρογέφυρο Πυργετού που είναι και το μεγαλύτερο. Χτίστηκε το 1726 από τον Οσμάν πασά και αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πολύτοξο γεφύρι στον ελληνικό χώρο. Κατά την αρχαιότητα, ήταν το πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία. Σκληρός ο χρόνος, αδαείς και κάποιοι άνθρωποι που έσπευσαν να καρπωθούν τη φυσική φθορά του, αφαιρώντας πολύτιμο υλικό.

Το γεφύρι αυτό φέραμε στο φως το 2006-2007 η τότε διοίκηση του σωματείου ΔΡΥΑΣ με τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το αναδείξαμε το κάναμε επισκέψιμο, ενώ στο χώρο οργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις και επισκέψεις σχολείων. Το έργο βέβαια έμεινε ημιτελές και η αδράνεια των τελευταίων χρόνων τείνει να το φέρει στην αρχική του εγκαταλειμένη κατάσταση.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι ενεργοποίηση και του δικού μας δήμου έτσι ώστε με τις ανάλογες υποστηρικτικές εργασίες καταγραφής, αξιολόγησης και ανάδειξης των λιθόκτιστων γεφυριών να μπορέσουμε να τα σώσουμε και να τα κάνουμε επισκέψιμα από τους δημότες και όχι μόνο.