Ο χειμώνας δεν είναι ακραίο φαινόμενο. Είναι απλώς η εποχή που φέρνει πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια. Ακραίο και ενδεχομένως ύποπτο για τη σύνδεσή του με την κλιματική αλλαγή είναι το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί τρεις μήνες χειμώνα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ελάχιστη χιονόπτωση και παρατεταμένες αλκυονίδες μέρες.
Είναι υπόθεση των επιστημόνων να αποφανθούν ή να εικάσουν ποιο από τα μετεωρολογικά φαινόμενα αποκλίνει από την καιρική κανονικότητα και συνδέεται πράγματι με την κλιματική κρίση. Και προφανώς δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να υποκαθιστά τους μετεωρολόγους, όπως στη διαχείριση της πανδημίας υποκαθιστά και χειραγωγεί ξετσίπωτα τους λοιμωξιολόγους.
Η «Μήδεια» έφερε πολύ χιόνι. Καμία αντίρρηση. Η Ελλάδα ανήκει στην εύκρατη ζώνη, έχει πέντε μήνες καλοκαίρι και δυο μήνες -το πολύ- βαρύ χειμώνα. Δεν έχει λόγο να έχει εξοπλισμό χώρας του Αρκτικού Κύκλου. Καμιά αντίρρηση και σε αυτό. Αλλά μια εθνική οδό, τη μοναδική που διασχίζει τον ηπειρωτικό κορμό της, όχι πάνω από 600 χιλιόμετρα, μπορεί και οφείλει να την κρατάει ανοιχτή.

Δεν είμαστε Καναδάς, δεν είμαστε ΗΠΑ, δεν είμαστε Φινλανδία, δεν είμαστε Αυστρία ή Ρωσία που κρατούν ανοιχτά με κάθε συνθήκη οδικά δίκτυα χιλιάδων χιλιομέτρων, με ασύλληπτες ποσότητες χιονιού και θερμοκρασίες σταθερά υπό το μηδέν για πολλούς μήνες.
Είμαστε μια ευρωπαϊκή «μπανανία», με μια κυβέρνηση σε διαρκή επικοινωνιακό οργασμό και ένα πολυσχιδές επιτελικό κράτος που επί δέκα μέρες προειδοποιείται και προειδοποιεί για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, κάνει φασαρία, συσκέψεις, ανακοινώσεις και ραδιοτηλεοπτικά σόου και όταν το κύμα φτάνει, απλώς κολλάει στους δέκα πόντους χιόνι.
Κλείνει τις εθνικές οδούς πριν τις κλείσει η χιονόπτωση. Και απαλλάσσει τους ιδιώτες διαχειριστές τους από την υποχρέωση να έχουν τα κατάλληλα μέσα για να τις κρατούν ανοιχτές ή να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Ο υπουργός καταστολής, που έσπευσε υπερήφανος να πάρει πάνω του το «προληπτικό» κλείσιμο της εθνικής οδού, αν και μπορούσε απλώς να ομολογήσει ότι το κράτος αδυνατεί να την κρατήσει ανοιχτή, ας αποδείξει ότι η απόφασή του δεν κάνει πλάτες στους «ιδιοκτήτες» του εθνικού οδικού δικτύου.
Το χειρότερο με τα «ακραία φυσικά φαινόμενα» είναι ότι εμπιστευόμαστε την αντιμετώπισή τους σε μια ακραία αφύσικη κυβέρνηση.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.