Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν παραπάνω χρόνια, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη διατροφή συμβάλλει στο αυξημένος μήκος των τελομερών. 
Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενα τμήματα του DNA, που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων (όπως οι πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) και σταδιακά -καθώς τα κύτταρα διαιρούνται όλο και περισσότερο- μικραίνουν με το πέρασμα της ηλικίας.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιμακουλάτα Ντε Βίβο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο  ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν δείγματα αίματος από περίπου 4.700 υγιείς γυναίκες και, παράλληλα, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσες γυναίκες έκαναν μεσογειακή διατροφή είχαν μακρύτερα τελομερή από τις υπόλοιπες. Όσο ταχύτερα μικραίνουν τα τελομερή τόσο πιο γρήγορη είναι η γήρανση ενός οργανισμού, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν τα τελομερή φθείρονται αργά. Το στρες, η χρόνια φλεγμονή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιταχύνουν τη συρρίκνωση των τελομερών.
Σε δήλωσή της η Ιμακουλάτα Ντε Βίβο αναφέρει ότι «τα ευρήματα μας έδειξαν πως η υγιεινή διατροφή γενικά αυξάνει το μήκος των τελομερών. Όμως η πιο έντονη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γυναίκες εκείνες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή».
Σε συνοδευτικό άρθρο, ο καθηγητής Πίτερ Νίλσον του σουηδικού πανεπιστημίου του Λουντ, επισημαίνει πως «η μεσογειακή διατροφή θεωρείται πλέον σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και πλήρη δημητριακά, μέτρια ποσότητα ψαριών και γαλακτοκομικών, λίγα κορεσμένα λίπη και κατανάλωση, με μέτρο, αλκοόλ -κυρίως κόκκινου κρασιού – μαζί με το φαγητό.