Σήμερα έχω πολύ ελιά και λάδι …
Χρονιά του ελληνικού ελαιολάδου το 2015 : Καθώς πλησιάζει η έναρξη της σοδειάς των ελιών τον Οκτώβριο, ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν μία σπάνια ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Ισπανία και την Ιταλία, που είναι η πρώτη και δεύτερη παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η κακοκαιρία, μία μυστηριώδης ασθένεια των ελαιόδεντρων και μία μύγα που κολλά στις ελιές έχουν αποδεκατίσει τους ελαιώνες στην Ιταλία. Σχεδόν το ένα δέκατο από τα 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην περιοχή της Puglia έχουν μολυνθεί με μία ασθένεια που την αποκάλεσαν «έμπολα των ελιών», η οποία σκοτώνει με αργό ρυθμό τα δέντρα. Ως αποτέλεσμα, οι Ιταλοί παραγωγοί ελαιολάδου αναμένουν μία ακόμη κακή περίοδο -μετά την πτώση 34% που είχε η παραγωγή τους στην περίοδο 2014-15- στους 302.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη. Η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από 50%, στους 825.700 τόνους στην τελευταία περίοδο και θα παραμείνει πιθανόν συμπιεσμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, είδε την παραγωγή της να υπερδιπλασιάζεται στην προηγούμενη περίοδο στους 300.000 τόνους και η εγχώρια βιομηχανία ευελπιστεί ότι θα φθάσει κοντά σε αυτό το επίπεδο και την ερχόμενη περίοδο. Χάρη σε αυτό τον συνδυασμό παραγόντων, «το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, τουλάχιστον με βάση τις τιμές», σημειώνεται.

«Σύμφωνα με μία έκθεση του Συμβουλίου (IOC) από τον Ιούνιο, οι τιμές χονδρικής για τις κατηγορίες του πιο παρθένου λαδιού στην Ιταλία και την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 114% και 84%, αντίστοιχα, σε 5,66 ευρώ και 3,59 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, οι τιμές του ελληνικού λαδιού αυξήθηκαν μόνο 24% σε 3,09 ευρώ το κιλό».

Το πλεονέκτημα τιμής βοηθά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που αποτελούν κατά το πλείστον την ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου, να βρουν νέες αγορές. Η έκθεση του IOC αναφέρει ότι οι ελληνικές εξαγωγές της τελευταίας σοδειάς προς τις ΗΠΑ -που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου- αυξήθηκαν 28% από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 50% για κάθε χώρα.
Ελιά-super food : Η ελιά, πέρα από τη μοναδική γεύση που προσδίδει στο φαγητό, προσφέρει και πλήθος ευεργετικών συστατικών, ενώ μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «superfood». Οι ελιές, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αυτό προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση. Η ελιά παρέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α και μικρές ποσότητες βιταμινών Β, ενώ περιέχει και σημαντικά ποσά καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου. Επίσης αντιοξειδωτικά, με κύριο εκπρόσωπο τις πολυφαινόλες. Οι ελιές αποτελούν ένα τρόφιμο που θα πρέπει να καταναλώνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα, αφενός λόγω του θερμιδικού τους περιεχομένου και αφετέρου εξαιτίας της σημαντικής συνεισφοράς που μπορεί να έχουν στην ημερήσια πρόσληψη νατρίου-αλατιού, δεδομένων των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη συντήρησή τους.
Λάδι vsoil: Με 28USD το βαρέλι στο Τέξας των ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων, αντί για μαύρο χρυσό επενδύουν τώρα στο ελαιόλαδο, όπου αναμένεται να έχουν φυτέψει 2.000.000 ελαιόδεντρα έως το τέλος του 2015.  Το Τέξας δεν έχει παράδοση στις ελιές και μέχρι πριν από δύο δεκαετίες δεν υπήρχαν καν ελαιόδεντρα στο έδαφός του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μικρή μερίδα αγροτών άρχισαν να ενδιαφέρονται για την προοπτική να φυτέψουν ελαιόδεντρα στην πολιτεία. Όπως αποδείχθηκε, οι κλιματικές συνθήκες στο Κεντρικό & Νότιο Τέξας ήταν παρόμοιες με αυτές της Μεσογείου. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου στον κόσμο, εισάγοντας το 97% του ελαιόλαδου από Ιταλία & Ισπανία, αξίας 1,1 δις USD από 400 εκ. USD που είχαν εισάγει το 2000. Bloomberg News.
Προσοχή στο Α/C : Όταν βάζουμε μπροστά τη μηχανή, συχνά, ενεργοποιούμε και το aircondition (A/C). Κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, βάζουμε την υγεία μας, καθώς και η υγεία των ανθρώπων γύρω μας, σε κίνδυνο. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουμε. Διότι στο κλεισμένο αυτοκίνητο στην σκιά μπορεί να συσσωρευτούν μέσα σε αυτό 400-800 mg βενζολίου. Στον ήλιο η συγκέντρωση φθάνει τα 2.000-4.000 mg, 40 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο. Το βενζόλιο επηρεάζει νεφρά, συκώτι & τον ιστό των οστών. Τα αυτοκίνητα γράφουν στα εγχειρίδια χρήσης τους, ότι πρέπει να ανοίξουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου για λίγο πριν από την ενεργοποίηση του A/C. (Αν και το καλοκαίρι πέρασε κρατήστε το).

Αποικιοκρατία ? : Η επερχόμενη διατροφική κρίση στη διεθνή αγορά των τροφίμων, οδηγεί χώρες με άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα και λίγη καλλιεργήσιμη γη, να νοικιάζουν ή να αγοράζουν γη έξω από τα σύνορά τους. Εξάλλου η συνεχής άνοδος των τιμών των τροφίμων καθιστά τα εύφορα εδάφη και τα καλά βοσκοτόπια πρώτης τάξεως επένδυση για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Η Κίνα ανέλαβε την εκμετάλλευση καλλιεργήσιμης γης σε Φιλιππίνες, Ρωσία, Καζακστάν, Μεξικό, Κούβα, Καμερούν, Ουγκάντα, Τανζανία, Αυστραλία. Η Νότια Κορέα σε Μογγολία, Μαδαγασκάρη, Σουδάν, Αργεντινή, Ινδονησία. Η Ινδία σε Παραγουάη. Η Ιαπωνία σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αίγυπτο, Νέα Ζηλανδία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε Σουδάν, Πακιστάν, Καζακστάν, Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη. Είναι μια νέο-αποικιοκρατία, όπου οι φτωχές χώρες θα παράγουν τρόφιμα για τις πλούσιες, σε βάρος των δικών τους πεινασμένων πολιτών..σ. Η λύση είναι η διατροφική αυτάρκεια κάθε κράτους, που σέβεται τους πολίτες του, και δεν έχει διαπλεκόμενους πολιτικούς …).