Θέματα : Ελαιώνες, Θερμοκρασία, Ρύζι-δηλητήριο, Ακρίδες κλπ, ΑντιΑγροτικό, Τρόφιμα  στα σκουπίδια, Αιγοπρόβατα, Φαγόπυρο.
Διαχρονικό : «Η ημιμάθεια είναι η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας. Τελείως άγνωστη μέχρι την εποχή μας, είναι χειρότερη από την πανούκλα, την πείνα και τον πόλεμο». Ντοστογιέφσκι,
Ελαιώνες … : Δεν ανησυχεί κανείς για την ελαιοκαλλιέργεια? Η παραγωγή ελαιολάδου στο κόσμο αυξήθηκε κατά 61% (1996-2016) με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης. Η Ισπανία αύξησε 100%,
η Τυνησία & Τουρκία αύξησαν πάνω από 30% καθώς και άλλες ανταγωνίστριες χώρες (Μαρόκο, Πορτογαλία, κλπ). Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε κατά 19%. Κανένας κεντρικός σχεδιασμός με στόχους. Καθένας κάνει ότι νομίζει για να επιβιώσει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις την υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας-IOC.
Θερμοκρασία : Η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, κατά 1ο C τα τελευταία 30 χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανάπτυξη των φυτών και η

εξατμισοδιαπνοή. Αυτό έχει επίπτωση στα σιτηρά, καθώς δεν καταφέρνουν να «ψωμώσουν» και να αποκτήσουν εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ποιότητά τους. Επίσης έχουμε γενικευμένη εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, λόγω υπογονιμότητας & ερημοποίησης. Εγκαταλείφθηκαν 2 εκατ στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ μόλις τα τελευταία 3 χρόνια εγκαταλείφθηκαν περίπου 200.000 στρέμματα στη Θεσσαλία.

Ρύζι-δηλητήριο : Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να πάθουν δηλητηρίαση, από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο. Δεν προκαλεί το πρόβλημα η αναθέρμανση. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Στις συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση περιλαμβάνονται: Να το καταναλώνετε αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί, Βάλτε το στην ψύξη ταχέως (εντός 1 ώρας), Μην το κρατήσετε (μαγειρεμένο) στο ψυγείο για πάνω από μία ημέρα, Όταν ξαναζεσταίνετε να έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο & Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε πάνω από μία φορά. presspublica.gr,
Ακρίδες κλπ : Ακρίδες, τριζόνια και αλευροσκούληκα έχουν ήδη επιτραπεί ως τροφές στην Ελβετία και εντάσσεται η «εκτροφή» τους για πρώτη φορά στις αγροτικές δραστηριότητες που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας στρατηγικής αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον η σημασία των εντόμων στο διαιτολόγιό μας, αλλά και στην κτηνοτροφία. «Είναι προς το συμφέρον των αγροτών να προβλέπουν εγκαίρως τις μελλοντικές διατροφικές συνήθειες και να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς» Ουρς Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της ελβετικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων. Θεωρείται πάντως ότι τα έντομα θα αξιοποιηθούν λιγότερο στο διαιτολόγιο ανθρώπων και περισσότερο ως ζωοτροφή, εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, που μπορεί να υποκαταστήσει ή να συμπληρώσει τη σόγια και άλλες ζωοτροφές. Neue Zürcher Zeitung.
ΑντιΑγροτικό … : «Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε μια σύγχρονη και δυναμική εταιρική σχέση με τους εταίρους μας στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Αυτή η νέα εταιρική σχέση θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, από την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας μέχρι την ειρήνη, την ασφάλεια, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους». Αυτό τόνισε ο Ν. Μίμιτσα,Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας E.E. Οι παραπάνω χώρες είναι όλες πρώην αποικίες των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, που έχουν ειδικές συμβάσεις, χωρίς δασμούς. Και επειδή δεν παράγουν ανταγωνιστικά προς βιομηχανικά προϊόντα των βορειοευρωπαίων, όλα καλά για αυτούς. Παράγουν, όμως οι χώρες αυτές, αγροτικά προϊόντα ανταγωνιστικά προς τους νοτιοευρωπαίους και φυσικά είναι αντιμέτωπα με τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Αυτή η νέα συμφωνία θα διευκολύνει την καταστροφή των Ελλήνων αγροτών. Χρειάζεται εγρήγορση… την έχουμε;
Τρόφιμα  στα σκουπίδια : Τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά 1/3 σε ολόκληρο τον κόσμο έως το 2030 και να ξεπεράσουν τους 2 δις. τόνους ετησίως, με αξία 1,5 τρις $. Ο ΟΗΕ έχει θέσει στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων έως το 2030. Θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σχεδόν 700 δις $ από την απώλεια τροφίμων. Ο κόσμος θα καταφέρει να βρεθεί τουλάχιστον στα μισά του δρόμου για να πετύχει τον στόχο του να μειωθεί κατά 50% η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια ως το 2030. «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στη στάση μας ως προς το πέταμα φαγητού – νομίζω ότι χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο που απλώς θα θεωρείται απαράδεκτο να πετιέται φαγητό στα σκουπίδια». Λ. Γκούντγουϊν. Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων.
Αιγοπρόβατα : Μείωση τόσο σε ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων, κατά 500.000 αλλά και μείωση του αριθμού κτηνοτρόφων παρουσιάζεται στην Ελλάδα, διότι δεν μπορούν πλέον οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν, στο υψηλό κόστος εκτροφής & τα έξοδα με την σημερινή χαμηλή τιμή γάλακτος και διότι οι ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι αποσύρονται και από τους νέους δεν υπάρχει ενδιαφέρον, λόγω των δύσκολων συνθηκών. Η πρώτη στο κόσμο στην προβατοτροφία είναι η Κίνα και ακολουθεί η Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία. Πρώτη χώρα στην Ευρώπη είναι το Ην. Βασίλειο και ακολουθεί Ισπανία, Ρουμανία & Ελλάδα με 8.500.000 πρόβατα και 80.000 κτηνοτρόφους (το 2015 84.000). Παράγονται 520.000 tn γάλα. Eurostat.
Φαγόπυρο : Γνωστό και ως μαυροσίταρο, το φαγόπυρο είναι ένα είδος δημητριακού. Το αλεύρι από φαγόπυρο χρησιμοποιείται πολύ από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη δυσανεξία, καθώς είναι ελεύθερο αυτής και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλήθος συνταγών αντί για το κοινό αλεύρι. Το φαγόπυρο είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη (14 γρ/100 γρ) και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μια εξαιρετική εναλλακτική πρωτεΐνης έναντι του κρέατος. Ακόμη έχει βιταμίνες Β, Ε& Κ, επίσης ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο, ρουτίνη (καλό για τα νεφρά) κ.ο.κ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν αλεύρι, είτε να μαγειρευτεί σαν ρύζι ή ακόμη και να το προσθέσετε στις σαλάτες ή το γιαούρτι σας.