Μετά από δύο χρόνια απουσίας διοργανώνεται η 20η γιορτή αμυγδάλου στο Συκούριο από το Σύλλογο Γυναικών περιοχής Συκουρίου σε συνεργασία με το Δήμο Τεμπών – Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π, την Κοινότητα Συκουρίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο Συκούριο, ξεκινώντας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου.

Η γιορτή αμυγδάλου αποτελεί γιορτή – θεσμό για το Συκούριο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών. Η γιορτή πρωτοδιοργανώθηκε το 2001 από το Σύλλογο Γυναικών της περιοχής Συκουρίου με τη βοήθεια της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας. Τη γιορτή αμυγδάλου ενστερνίστηκε ο πρώην Δήμος Νέσσωνα και στη συνέχεια ο Δήμος Τεμπών. Η γιορτή αμυγδάλου βέβαια δεν είναι μόνο θεσμός, αλλά και “ύμνος” προς το τοπικό παραγωγικό προιόν, το αμύγδαλο.

Η ετήσια παραγωγή του φθάνει το 16%-18%, της ελληνικής παραγωγής αμυγδάλου και 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής. Αποτελεί ένα από τα πιο προσοδοφόρα προϊόντα της περιοχής Συκουρίου, αλλά και της ευρύτερης δημοτικής ενότητας Νέσσωνα. Σύμφωνα με μελέτες του καθηγητή κ. Κουρέτα, η σύσταση εδάφους της περιοχής Συκουρίου αποτελεί υψηλή διατροφική αξία για το αμύγδαλο, το οποίο είναι υπερτροφή για την καθημερινή διατροφή μας.
Στις 24 Σεπτεμβρίου η γιορτή θα ξεκινήσει στην πλατεία Θέμιδος και ώρα 08:00 μ.μ. με διαγωνισμό γευσιγνωσίας, όπου με κέφι, αρκετό μεράκι και τέχνη στη ζαχαροπλαστική θα παρασκευαστούν νόστιμες και λαχταριστές αμυγδαλολιχουδιές από το Σύλλογο Γυναικών περιοχής Συκουρίου. Τάρτες αμυγδάλου, τούρτα πραλίνα με επικάλυψη ζαχαρομύγδαλα, σοκολατάκια με αμύγδαλα και πολλές ακόμη λιχουδιές. Παράλληλα, ο ζαχαροπλάστης κ. Αντώνης Δημηρούλης, θα παρασκευάζει φλορεντίνες αμυγδάλου με κρέμα σαντιγύ στο χώρο της εκδήλωσης. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν χοροί της Καππαδοκίας από το χορευτικό τμήμα του ΜΕΣ Ομορφοχωρίου και δημοτικοί χοροί από το χορευτικό παιδικό τμήμα του ΜΕΣ Συκουρίου. Θα ακολουθήσει λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του κ. Θέμη Σαματζή.

Τη δεύτερη ημέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. στη βιβλιοθήκη Συκουρίου, το θέατρο Σκιών του κ. Θωμά Χαρμπά θα παρουσιάσει την εκπληκτική παράσταση με θέμα: “η μετάλλαξη του Καραγκιόζη και το αμύγδαλο!”. Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι.
Στις 02 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. ο καθηγητής βιοχημείας – βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας θα αναπτύξει το θέμα: “η προστιθέμενη αξία του αμύγδαλου Συκουρίου και οι ισχυρισμοί υγείας του” στη βιβλιοθήκη Συκουρίου.

Σας περιμένουμε όλους να παρευρεθείτε στη γιορτή μας, λένε οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου αλλά και όλοι οι Συκουριώτες.